Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tuntematon aika 14.6.-25.8.2019 

Tuntematon aika -näyttelyn taiteilijat:
Mari Antjärvi, Kaj Ard, Soili Arha, Synnöve Dickhoff, Sonja Elenius, Alvar Gullichsen, Inka Hannula, Hannele Heino, Sirpa Häkli, Sanna Juujärvi-Bremer, Jan Jämsén, Tuija Lampinen, Ville Lehtinen, Liisa Kanerva, Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Satu-Maaria Mäkipuro, Mika Natri, Merja Pitkänen, Jaana Saario, Johanna Sarparanta, Tarja Turpeinen, Aino Ulmanen ja Anniina Vainionpää.

Yhteisnäyttelyssä nykytaide käy herkullista vuoropuhelua kartanon historiallisten tilojen ja romanttisen miljöön kanssa. Vanhan ja uuden hedelmällisestä liitosta syntyy kiinnostavia kudelmia, joita katsoja voi eri tiloihin levittäytyvässä kokonaisuudessa seurata.

Yksi Tuntematon aika –näyttelyn punaisista langoista on aika; ajan kulun ymmärtäminen, ajan hallinta ja rajallisuuden käsittäminen. Mitä aika lopulta on, onko kaikki olemassa oleva näkyvillä, käsin kosketeltavaa? Wiurilan historiaa nähneet seinät luovat vahvan kontrastin ja uuden näkökulman nykytaiteen teoksille, jotka havainnoivat aikamme ilmiöitä monelta kantilta.

Näyttelyn teoksissa hektisyys, rytmi ja pysähtyneisyys kohtaavat, ihmisen hahmo läsnä- ja poissaolevana saa monia muotoja. Hetken olemme tässä, seuraavassa hetkessä jo haalistuneena tai kokonaan poissa, selin ja kasvottomina. Aika, arki, läsnäolo ja ihmisten väliset kohtaamiset sirpaloituvat teoksissa yhä pienemmiksi, alati muuttuviksi ja tunnistamattomiksi.

Toisaalla taas aika viipyilee, luonnon kiertokulku kulkee omaa tahtiaan ja saappaat jäävät eteiseen.Kokonaisuutta täydentävät kiireettömässä kauneudessa ja perinteistä nykyisyyteen päivitetyssä käsityötaidossa kylpevät teokset. Aika on juuri tässä.

Pirkko Mäkelä-Haapalinnan pastellimaalauksissa hahmot lipuvat todellisuuksista toisiin, maailmojen välissä, tuntemattomassa ajassa. Hiljaisuus ja levollinen läsnäolo rauhoittavat, kauneus tarjoaa lohtua ja valo on kuin kirkasta, virtaavaa vettä.

Synnöve Dickhoffin teoksissa käydään vuoropuhelua keveän ja raskaan välillä. Herkät, repaleiset sivut on pakotettu sitomalla tiiviiksi paketiksi, kuin kirjaksi, jonka sisällä on puristuneena koko elämä valoineen ja varjoineen. Myös kauneus on taas vahvasti läsnä, silkkilangoin kirjaillut lehtiset ovat kuin viestilappuja, matkan varrelta lähetettyjä lumoavia kirjeitä.

Jan Jämsénin tilan täyttävässä animaatioteoksessa orgaaniset muodot purskahtelevat kuin tyhjästä, muuttavat lakkaamatta muotoaan ja tuntuvat jatkuvan ikuisesti. Meditatiivinen teos kietoo katsojan  syliinsä, aika ja paikka menettävät merkityksensä, muutos on väistämätöntä ja tapahtuu meistä riippumatta.

Myös Alvar Gullichsenin teoksissa pienistä fragmenteista rakentuu jotain suurempaa. Ajattomat, geometriset muodot kytkeytyvät järjestelmällisesti toisiinsa muodostaen maalauskankaalle moderneja mandaloita ja monimuotoisia tiloja, kuin avaria huoneita tai  juhlavia temppeleitä. 

Hannele Heinon vesille laskeutunut lintuparvi uiskentelee omassa todellisuudessaan, hämärässä hiljaisuudessa. Siivet kietoutuvat suojaavasti lintujen ympärille kuin turvalliset kädet.

Tuija Lampisen maalauksissa tyhjä tila on täynnä ohuita säikeitä, kuin epämääräisiä muistikuvia menneestä. Ihminen hiipuu ja lopulta katoaa jonnekin, muistoksi muistojen joukkoon. Surumielinen kauneus on käsinkosketeltavaa.

Kaj Ardin sekatekniikkateoksissa rouheus ja rosoisuus yhdistyvät herkkään viivaan ja auringon haalistamaan värimaailmaan. Ovi toiseen todellisuuteen on auki, katsoja on hetken näkevinään maiseman tai kaupungin, joka karkaa kauemmas ja katoaa lopulta sumuun.

Tuntematon aika on avoinna 14.6.-25.8.2019 ke-su klo 11-17. Wiurilan kesän taidenäyttelyihin on vapaa pääsy.
Näyttelytilat sijaitsevat historiallisissa, osin alkuperäiskunnossaan olevissa rakennuksissa, eivätkä siten kaikki ole esteettömiä. 

Kuvia näyttelystä: www.wiurila.kuvat.fi©2020 wiurilankesa - suntuubi.com